Review – Jusant

0
320

Rust, ontspanning, bezinning. Jusant is de titel voor jou als je op zoek bent naar iets anders dan non-stop actie. Ik had het grote geluk om de game te previewen en een interview te doen op Gamescom 2023 over de game van Don’t Nod. (Vooral als je de kans krijgt om face-to-face over bugs te praten met het team van de game) Genoeg daarover, laten we de berg beklimmen die Jusant is.

Geen strafpunten.

Jusant is een titel waarin je moet klimmen en … Geen gekke gameplay, geen 50 verschillende mechanieken. We hebben het over een titel waar je doorheen wordt geleid en die je helpt de gameplay snel te begrijpen. Namelijk: twee knoppen om te klimmen, een rustknop, een springknop en een interactie. Dat is alles. En ik zeg je, het werkt echt. Jusant is een titel die je snel onder de knie hebt.


Het is gemakkelijk om alle mogelijke grepen en paden te zien. In het begin lijkt de titel heel simplistisch. Op een gegeven moment verandert de titel in een klein puzzelspel waarin je moet bedenken hoe je langs verschillende obstakels kunt komen. En je raakt al snel verslaafd aan het spel, waarbij de tijd opraakt terwijl je de verschillende aangeboden biomen overdenkt.

Een pro in klimmen.

Jusant is een titel die deze sport koppelt aan de natuur, en je merkt al snel dat deze relatie met de natuur heel belangrijk is. Vooral als je gaandeweg ontdekt waarom je klimt. En dat terwijl je door een oude beschaving loopt die op de flank van een berg leefde en een manier van leven had die nauw verbonden was met de natuur.


De sfeer is erg goed en de secundaire elementen bieden genoeg stof tot nadenken. Overal vind je geschriften die uitleggen wat er op de berg is gebeurd en verschillende elementen die je doen beseffen hoe klein jij bent vergeleken met deze berg. Het is een poëtische wals die je bij elke bocht bij de hand neemt. Het volstaat te zeggen dat ik het geweldig vond.

Het andere belangrijke onderdeel van de track is het geluid. Alles is aanwezig om je lichaam en ziel onder te dompelen in dit avontuur dat niemand onberoerd zal laten. Jusant is zeker eenvoudig, maar effectief. Als de titel kort is met een beperkte herspeelbaarheid. We raden je aan om de tijd te nemen bij het klimmen. De titel biedt een enorme hoeveelheid lore zonder ooit een woord te zeggen. En de finale… Genoeg om een traan in je oog te krijgen.


Toegegeven, de titel is niet zonder fouten. Ook al is er tussen de preview en de release heel wat verbeterd. Maar dat weerhoudt je er op geen enkele manier van om de titel uit te spelen. Alleen de laatste fase was voor ons een groter probleem, omdat de grips te bubbelig waren om te lezen. Dat is jammer als je het hele avontuur perfect kunt afspelen.


Uiteindelijk is Justant mijn favoriete boek van het jaar. Het is een UFO die uit het niets komt en heel anders is dan alles wat de studio in het verleden heeft uitgebracht. En toch hebben we een titel die erg op elkaar lijkt qua poëzie en boodschap. We willen bijna (helemaal) een vervolg met meer poëtische exploratie… De studio bewijst opnieuw dat ze meesters zijn in de kunst van het delen van emoties. We kunnen niet wachten om te zien waar ze nu weer mee komen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in