Van gezondheidszorg tot onze economie: 3 van de 4 Belgen verwachten dat AI een grote impact zal hebben op het dagelijks leven

0
187

Bijna drie op vier Belgen (74%) verwachten dat hun dagelijks leven de komende vijf jaar volledig zal veranderen als gevolg van de groeiende invloed van kunstmatige intelligentie (AI) in onze samenleving. Deze cijfers komen uit een internationale enquête uitgevoerd door Google. Bovendien wil 62% van de ondervraagden meer weten over het onderwerp, aangezien AI nu al een grote impact heeft op verschillende aspecten, zoals werk en gezondheidszorg. Veel Belgen zijn ervan overtuigd dat AI een positieve impact zal hebben op deze gebieden.

Van de werkplek tot sociale netwerken en zelfs in je eigen huis: kunstmatige intelligentie (AI) is tegenwoordig overal. Dit is ook de Belgen niet ontgaan: 76% van ons is al vertrouwd met AI. 74% is er zelfs van overtuigd dat hun leven de komende vijf jaar aanzienlijk zal veranderen door AI. De respondenten verwachten vooral dat AI een impact zal hebben op de manier waarop we ziektes identificeren en behandelen (59%), de manier waarop we toegang krijgen tot informatie (53%) en de manier waarop we nieuwe dingen leren (52%).

De meerderheid van de Belgen is ook tevreden met deze vooruitzichten. 57% gelooft dat AI zal leiden tot nauwkeurigere medische diagnoses. Bijna de helft (46%) gelooft dat het een positieve impact zal hebben op ons leerproces en zal bijdragen tot een beter begrip van complexe onderwerpen (48%).

Economische voordelen van AI
Driekwart (73%) van de Belgen gelooft dat grote bedrijven het meeste voordeel zullen halen uit AI, gevolgd door vermogende particulieren (67%) en overheden (65%). Bovendien is 73% van de Belgen ervan overtuigd dat AI de komende vijf jaar een impact zal hebben op de economie. Bijna negen op tien Belgen (88%) verwachten dat AI een invloed zal hebben op hun job of de sector waarin ze werken. Van deze groep gelooft bijna de helft (47%) dat de implementatie van AI hen in staat zal stellen om sneller en efficiënter te werken.

Thierry Geerts, Country Manager Google België: “Het is fantastisch om te zien dat de Belgen zo geïnteresseerd zijn in het potentieel van AI als transformatieve technologie. We willen het effectief en verantwoord gebruiken door samen te werken met overheden in heel Europa. Sterker nog, we willen het beste uit AI halen, zodat iedereen ervan kan profiteren en misbruik tot een minimum wordt beperkt.

Gemini: een geavanceerd AI-model
In december lanceerde Google zijn meest geavanceerde AI-model tot nu toe: Gemini. Google gaat dit model integreren in verschillende tools en producten om ze nuttiger te maken voor iedereen, met name door gebruikers natuurlijkere gesprekken te laten voeren met AI en door repetitieve taken te automatiseren.

Over het onderzoek

De enquête “Our lives with AI: Today’s reality and tomorrow’s promise”, uitgevoerd door Ipsos namens Google, vond plaats tussen 19 oktober en 6 november 2023. Ipsos ondervroeg een representatieve steekproef van ongeveer 1.000 volwassenen van 18 jaar en ouder in Australië, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Singapore, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Japan via Ipsos online panels. Het onderzoek toont een betrouwbaarheidsinterval van ongeveer 3,8 procentpunten voor alle respondenten in elk land.